La modalitat de galotxa compta en el seu haver amb les alforges repletes de regals al conjunt de la pilota valenciana. Ací està la història del Trofeu El Corte Inglés com a espill d’una verdadera revolució en l’esdevindre secular del joc de pilota. Consolidar un torneig de pobles contra pobles des d’aquella primera edició de 1976 va ser una benedicció per al desig de modernitzar este joc en la seua transició cap a l’esport. La galotxa, els seus clubs, van crear escoles, van exigir equips de juvenils per a acompanyar els equips de majors, van recuperar carrers públics i van construir carrers artificials amb la llibertat creadora d’arquitectes que preferien imitar els carrers de sempre. Aquella vitalitat es manifestava també en debats interns que van acabar resolent-se amb noves competicions que potenciaren els planters —per això va nàixer l’Interpobles— o amb la llibertat d’apuntar-se a una subespecialitat o a una altra: d’ací va nàixer el vessant de trinquet i, recentment, l’exitosa de galotxa a curtes. Dels clubs i el seu treball de base han nascut infinitat de primeres figures professionals, tantes que seria difícil entendre la història de l’escala i corda dels últims cinquanta anys sense eixa aportació generosa dels clubs de galotxa, com els de llargues, també a escala i corda, o els de raspall a la seua especialitat.
La temporada de 2024 es presenta amb expectatives renovades. Per a començar, amb un nou èxit d’inscripció que desmentix presumptes cansaments o indiferències. Hi ha en total de 172 equips inscrits entre les diferents categories. El nou responsable federatiu, Juan Bautista Camarelles, ha arribat amb noves i suggeridores idees, consolidant el que s’havia aconseguit i aportant iniciatives noves. El torneig començarà el 23 de març i finalitzarà el 13 de juliol a Montserrat, que enguany es convertix en l’epicentre de l’especialitat, amb diferents finals. No hi haurà interrupcions per festes. Catorze jornades consecutives per a concloure en la final entre els dos primers classificats de la lliga de huit equips en la màxima divisió. Tot el sistema competitiu ha sigut votat pels clubs en un exercici de participació democràtica. Els huit clubs de la màxima divisió són: dos equips de Quart de les Valls, Alfarb, Faura, Montserrat, Foios, Albuixech i Godelleta. La majoria, reforçats amb noves incorporacions.
TORNEIG OPEN
Dels huit equips de la màxima competició, els sis primers es classifiquen per al nou Open, que es jugarà en ple estiu, amb la final el 8 de setembre a Alfarb, i amb la possibilitat de fitxar un jugador de categoria professional per equip. El fet que els jugadors professionals formen part de la nòmina federativa ha facilitat esta intersecció que acosta els dos mons, el dels clubs i el professional. D’aquell llunyà 1976 amb huit equips involucrats a este torneig de 2024 ha passat quasi mig segle i la galotxa ha crescut, s’ha consolidat i ha salvat la seua personalitat. Hui continua viva, més viva que mai, aportant al joc de pilota il·lusions renovades, pilotaris joves i pàgines d’or per a la història de l’esport als seus pobles.